Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Gályarabok emlékoszlopa

A Gályarabok emlékoszlopa 1895 óta díszíti az Emlékkertet, mely az 1673-ban gályarabságra ítélt református lelkészek és tanítók emlékét őrzi.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

 A Gályarabok emlékoszlopa 1895 óta díszíti az Emlékkertet, mely az 1673-ban gályarabságra ítélt református lelkészek és tanítók emlékét őrzi. Az oszlopot Hegyi Mihályné debreceni asszony állíttatta a 40 protestáns lelkipásztor tiszteletére, akiket az ellenreformáció idején a nápolyi gályákra hurcoltak, de túlélték a gályarabságot. Az oszlopon a kinyitott Biblia látható, amelyen Pál apostol híres szavai olvashatók: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam”.

Egy másik felirat is szerepel az emlékművön: „Michiel De Ruyter holland tengernagy. A szabadító”. A dátum: 1676. február 11. Ekkor szabadította ki flottája élén a hollandiai admirális a még életben maradt 20 magyar protestáns lelkészt a nápolyi fogságból, akiket Svájc, Hollandia és Németország fogadott be. Az emlékoszlop a városba érkező holland turisták zarándokhelye.

1991 augusztusában II. János Pál pápa debreceni látogatása alkalmával a kiengesztelődés és megbékélés jeleként koszorút helyezett el a gályarabok emlékszobrán.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai