Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Pásztorok ínycsiklandó „öhön”-je

Tradicionális pásztorétel a pirított öreglebbencs, vagy ahogyan a Hortobágyon nevezik, az öhön.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Főzése közben a tésztát 32-szer kell megfordítani úgy, hogy a bogrács egyszeri megrántásával az az oldal kerüljön felülre, ami addig alul pirult. A debreceni térségben ezt az ételt slambucnak hívják, Hajdúböszörményben dzsaménak, Polgáron cserászkának. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!” Sütötte a száját a forró étel, s nem tudott egyebet mondani, így maradt ez az elnevezés tréfából.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai