Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Régi Posta Fogadó és XII. Károly svéd király

Debrecen város egyik legrégibb épületeként maradt fenn a Régi Posta Étterem és Fogadó, melyet az 1690-es években építettek. Több debreceni tűzvészt is átvészelt, de ennek ellenére is mindvégig megőrizte eredeti funkcióját.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

A Széchenyi utca 6. szám alatti, s 1690-ben épült postakocsi állomás és vendégfogadó a város legrégebbi épülete. Ez a ház volt Diószegi Sámuel egykori főbíró háza, aki a Szatmári béke után az első postamestere volt Debrecennek, s hosszú ideig itt működött a város postahivatala. A falán tábla emlékeztet leghíresebb vendégére, XII. Károly svéd királyra, aki csapataival vereséget szenvedett Nagy Péter cár seregeitől és menekülni volt kénytelen Törökországba. Törökországból az Orosz Birodalmat elkerülő úton igyekezett hazafelé, mikor 1714. novemberében Debrecen városába érkezett.

A felvilágosult király ékes latinsággal társalgott borozgatás közben a város szenátoraival és professzoraival. Mivel a svédek is protestánsok, igen szívélyes fogadtatásban részesült a királyi vendég. Elégedetten jegyezte fel, hogy „abban a távoli városban” jól felszerelt könyvtár áll rendelkezésre.
A neves eseményt domborműves emléktábla örökíti meg az épület falán.
 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai