Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Régi Városháza és az 1848-49-es forradalom

Az 1848–49-es polgári forradalom idején fontos szerepet játszott a város, s így a városháza is. A magyar kormány 1849. január 7-én Debrecenbe tette át székhelyét.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Itt lakott családjával Kossuth Lajos, itt volt a Honvédelmi Bizottmány hivatala, s a város „titkos levéltárában” helyezték el a magyar Szent Koronát is. A történelem folyamán, szintén az emeleti szobákban kapott szállást Ferenc József osztrák császár és magyar király. A Régi Városháza falai között őrzik a város történelmének évszázados levéltári kincseit, fejedelmek, királyok, császárok, török hatalmasságok okleveleit, kiváltságleveleit. Ma Debrecen Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal, illetve a megyei levéltár működik benne.

A mai klasszicista stílusban épült Városháza helyén egykor Tar András főbíró háza állt, amely 1531-től lett a közigazgatás székháza, a Domus Senatoria, így már a 16. században innen irányították a város életét. A másfél évszázad alatt több polgárházzal összeépített, 1802-ben megégett ősi városházát 1825-ben lebontották. A mai városházát 1842-43-ban Povolny Ferenc, majd Ságody József tervei alapján klasszicista stílusban építették fel, s 1843-ban adták át a város részére. Az első közgyűlést 1844 májusában tartották az immáron megújult épületben.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai