Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

„Sár-híd”

Debrecen főutcáján, a Piac utcán az 1600-as évektől egészen az 1900-as évekig a Nagytemplomtól egészen a Megyeházáig – az akkori piac mindkét oldalán – 650 méter hosszú, fából készült híd tette lehetővé a közlekedést.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

A város főutcáján, a Piac utcán az 1600-as évektől egészen az 1900-as évekig a Nagytemplomtól egészen a Megyeházáig – az akkori piac mindkét oldalán – 650 méter hosszú, fából készült híd tette lehetővé a közlekedést. Ezen járt többek között Fazekas Mihály főhadnagy és Kossuth Lajos kormányzó is.

A nyugati oldalon épített Nagy-híd 6-7 méter széles volt. A másik oldalon a Városházától a Nagytemplom bejáratáig hasonló szerkezetű, keskenyebb, ún. Kis-híd a gyalogosok közlekedését szolgálta.

A szekerek a híd mellett dagasztották a sarat. A legutóbb elbontott „Sár-híd” maradványa ma is látható a Hotel Aranybika épülete előtt, a járdaszintbe épített üveglap alatt.
Ez városunk egyedülálló régészeti emléke, melyen kimutathatók a város fejlődését állandóan megszakító tűzvészek nyomai is. Mélysége pedig a 19. század közepének utcaszintjét, illetve az azóta történt feltöltést is mutatja.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai