Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Megújuló Energiapark

A 2013. szeptember 10-én megnyílt Megújuló Energiapark gazdasági tevékenysége mellett tudományos, oktató és bemutató parkként is szolgál, amelynek az a célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését és aktív szerepet vállaljon Debrecen innovációs centrummá válásában.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

 

A 2013. szeptember 10-én megnyílt Megújuló Energiapark gazdasági tevékenysége mellett tudományos, oktató és bemutató parkként is szolgál, amelynek az a célja, hogy segítse a megújuló energiaforrások használatának elterjesztését és aktív szerepet vállaljon Debrecen innovációs centrummá válásában.

A pozitív energiamérlegű épületben az ide látogatók végre testközelből megismerhetik a különböző megújuló energiát hasznosító rendszereket működés közben.
Emellett a Debreceni Egyetemmel együttműködésben számos energetikai és meteorológiai kutató projekt központja lesz a park. Az ide telepített napelemes, napkollektoros rendszerek, szél-, napsugárzás- és hőmérők a kutatók számára akár az Interneten keresztül is elérhetőek.

Bemutatópark

 Az épület alaprajza alkalmazkodik a telken lévő természetes növényzethez, melyet így nem kellett kivágni az építkezés során. Ezzel, illetve a zöldtetős megoldással is az volt a cél, hogy minél kisebb legyen az épület ökológiai lábnyoma.
A felhasznált építési módszer egy eddig a régióban alig ismert, úgynevezett betonváz szerkezetes szalmabála ház technológia. Lényege, hogy egy előre elkészített beton vázszerkezetbe helyezik a téglatest alakú szalmabálákat, mely így egyszerre lesz stabil és kiváló hőszigetelő.
A természetesség jegyében a nyílászárók is fából készültek, de ezzel együtt is kiváló hőtartó képességgel rendelkeznek.

A fűtésről napkollektor, hőszivattyús rendszer és egy vízteres cserépkályha gondoskodik, melyek külön-külön, de akár egymást működését segítve is képesek kellemes meleget varázsolni a majd’ 400 négyzetméteres épületben még a legnagyobb téli fagyok közt is, ugyanakkor a hőszivattyú és az 50 centiméter vastag szalmabála falak együttesen képesek a legnagyobb nyári kánikulában is kellemesen tartani az épület belsejét.
Az épület részei még a zöld tető, mely egyben a csapadékvíz gyűjtésével az ún. szürkevíz felhasználást segíti elő. Az így összegyűjtött víz a mellékhelységek öblítésére használható. Az épületben és a mögötte lévő parkban élőben megtekinthető több típusú napelemes és napkollektoros rendszer, mely egyben a komplexum energia és meleg víz ellátását is biztosítja.

Kutató és oktató központ

A hagyományos energiahordozó készletek apadásával egyre fontosabb a megújuló energiák megismerése és megismertetése. Ez a gondolat az alapja a kutatási, oktatási tevékenység támogatásának.
A Megújuló Energiapark saját intranet hálózatára minden kutató szabadon regisztrálhat és hozzáférhet a mért és tárolt rendszeradatokhoz, meteorológiai mérési eredményekhez. Ezzel a kutatásban sokszor fennálló adathiányt hivatott enyhíteni, hiszen így a Debreceni Egyetem diákjai és kutatói, de akárki, aki a téma iránt érdeklődik, mostantól pontos és napra kész adatokhoz férhet hozzá, melyek segítségükre lehetnek többek között az energetikai, meteorológiai, városklíma kutatásokban vagy például szakdolgozatok, országos tudományos diákköri dolgozatok írásában.

A rendszer lehetővé teszi a szakirányú publikációk megosztását a felhasználók között, ezáltal létrehozva egy ingyenes és biztonságos platformot a tudományos eredmények átadására.
A Megújuló Energiaparkban a tervek szerint kihelyezett tanórák lesznek középiskolások és egyetemisták számára, illetve a jövőben változatos programokkal kíván a MEP csapata aktívan részt venni a megújuló energetika népszerűsítésében és a hozzá kapcsolódó ismeretterjesztésben.

Megtekinthető: Hétfőtől-péntekig 08:00-16:00
A Belépés ingyenes

Helyszín: Debrecen, Kishegyesi út 187.
Érdeklődni:  0670/ 604 54 64


  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai