Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Tímárház - Kézművesek Háza

A gazdag ipartörténeti múlttal rendelkező Debrecen egyetlen, helyszínen megőrzött ipartörténeti emléke a Tímárház – Kézművesek Háza a Nagy Gál István utcán található. Az egykori Tímár utcai épület egy részét eredeti állapotában sikerült megmenteni és felújítani. Itt kapott helyet a tímármesterek és leszármazottaik adakozásából, felajánlásából létesített állandó tímártörténeti kiállítás.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe UtazástervezőbeA Tímárház két másik kiállítótermében időszaki bemutatókat tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítások többnyire a térségben alkotó kézművesek, mesterek munkáját tárják a közönség elé. Az épülethez csatlakozóan az újonnan felépült műhelysorban a kézműves hagyományok különböző ágazatait tekinthetik meg az érdeklődők, pl. szűrrátét-készítés, hímzés, gyöngyfűzés, viseletkészítés, csipkeverés, fazekasság, kékfestés.

A helyben tevékenykedő népi iparművészek közreműködésével lehetőség nyílik az egyes mesterségbeli fogások megismerésére és elsajátítására is. A Tímárház gyermekprogramjai, foglalkozásai kapcsolódnak az évszakokhoz és az ünnepkörökhöz. A Kézművesek Házában található játszóház játékos formában kínál lehetőséget a kézműves mesterségekkel való ismerkedéshez - mindenekelőtt óvodás- és iskoláskorú gyerekeknek a tanév és a nyári szünet ideje alatt. Az udvaron kemence épült 2005 nyarán önkormányzati segítséggel.

A Tímárházban tevékenykedő mesterek: Dr. Bolyós András kékfestő népi iparművész, Guppcsóné Papp Katalin hímző népi iparművész, Lugossy György fazekasmester, Molnár Tiborné hímző népi iparművész és Szidor Jánosné szűrrátétkészítő népi iparművész tanítványai.

Nyitva tartás

kedd-péntek 10:00-17:00
szombat 10:00-14:00


Belépőjegyek:
Összes kiállításra:
Felnőtt: 400 Ft
Gyermek: 200 Ft


4024 Debrecen, Nagy Gál István u. 6.
Tel.: +36 52/321-260
E-mail: timarhaz@debrecenimuvkozpont.hu
Web: www.debrecenimuvkozpont.hu 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai