Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Debreceni Irodalom Háza és Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

ÁLMODÓ MAGYAROK – TÖRTÉNETEK DEBRECEN IRODALMÁBÓL A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása A Déri Múzeum új, állandó irodalmi kiállítása nem egyenes vonalú és teljes ívű irodalomtörténetet kínál a látogatóknak, hanem ...

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe


ÁLMODÓ MAGYAROK – TÖRTÉNETEK DEBRECEN IRODALMÁBÓL
A Déri Múzeum állandó irodalmi kiállítása

A Déri Múzeum új, állandó irodalmi kiállítása nem egyenes vonalú és teljes ívű irodalomtörténetet kínál a látogatóknak, hanem máig ható csomópontok, kiemelt személyek és intézmények sorsán, működésén át mutatja be a debreceni közösség gondolkodásmódját és a város szellemiségét; személyes és egyetemes érvényű történeteket mesél el.
A kiállítás egységei

Csokonai szobája
. Csokonai Vitéz Mihály, korai halála miatt csak részben megvalósított tervei szerint, hagyományos lakótérből a költészet otthonává alakította volna át szobáját. Az itt látható szoba többszörösen is virtuális tér, amelyben vetített és festett képek, lebegő és valóságos bútorok segítségével úgy valósulnak meg Csokonai elképzelései, hogy közben mégis a fantázia világában maradnak.

A Csokonai Kör ereklyetára. E terem látványa időutazásra hív: berendezése olyan, amilyen a 20. század elején egy múzeumi tér volt. A szoba a Csokonai Kör kultuszápoló tevékenységét és gyűjtőmunkáját mutatja be, számos kultúrtörténeti dokumentum és relikvia bemutatásával.

Oláh Gábor szobája.
A teljesen elsötétített, szerzetesi írókamrát idéző tér egy szövegekbe zárt életbe enged bepillantást. A szobába lépve szövegek ölelik körül a látogatót, amelyek összevissza kavarognak, hol olyan csendesen potyognak, mint az esőcseppek, hol pedig olyan puhán hullnak, mint a hó, de folyamatos áramlásukat nem zavarják meg a mindennapi élet eseményei. Az installáció mindenki számára különleges élményt ígér.

Könyvek terme.
A terem falán körben könyv-makettek találhatók, amelyekbe belelapozva a látogató interaktív és játékos módon ismerheti meg azokat szépírókat, akik a 19. és a 20. században Debrecenhez kötődtek. A terem közepén egy számítógépes alkalmazás segítségével Debrecen irodalmi topográfiájával ismerkedhet meg az érdeklődő.

Látványok terme. E kiállítási egység látványosságként mutatja be a múzeum irodalmi gyűjteményének kincseit: kéziratokat, könyveket és irodalmi relikviákat.
A vetítőteremben Debrecen irodalmáról szóló filmeket lehet megtekinteni, a pihenőben pedig számítógépes irodalmi játékokkal tehető próbára a tudás.

"ÖNÉLETRAJZ, MIT LAPOZNI SEM KELL..."
Medgyessy Ferenc szobrászművész emlékkiállítása


A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc hagyatékát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérben helyezzük el közismert szobrait, rajzait, domborműveit.
A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő és annak legfontosabb eseményeit idéző művei szerepelnek. Majd a Százados úti műterem rekonstrukciója fogadja a látogatókat, ahol egykor alkotásai születtek. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái időrendi sorrendben láthatók.
Áthaladva a műtermen, illetve az itt elhelyezett szobrok között, a művek tematikai csoportokba rendezve szemlélhetők meg. Külön hangsúlyt kapnak a táncoló alakok megörökítésére és a ló kecses formájának, mozdulatainak plasztikai megragadására irányuló szobrai, a Déri tér allegorikus szobrainak tervei és további, Debrecen köztereit díszítő plasztikáinak vázlatai. Az emlékkiállítás közel kétszáz rajzokból, domborművekből, körplasztikákból álló csoportja azokkal a szabadtéri művekkel válik teljessé, amelyeket a városban tett séta alkalmával tekinthetnek meg az érdeklődők.

A kiállítást gazdag, archív film- és hangfelvétel, illetve fotóanyag színesíti.


Nyitva tartás:

Hétfő: zárva
Kedd-Vasárnap: 10:00-18:00


Belépőjegyek:
Teljes áru belépőjegy  600,- Ft
Diák- és nyugdíjas belépőjegy   300,- Ft
Családi belépőjegy  1200,- Ft
Rendezvényjegy:  400,- Ft
Diák- és nyugdíjas rendezvényjegy  200,- Ft
Csoportos belépőjegy  400,- Ft

 
4026 Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 52/322-207
E-mail: deri@derimuzeum.hu
Web: www.derimuzeum.hu


  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai