Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Orvos- és egyetemtörténeti kiállítás

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma nemcsak a gyógyítást, oktatást, kutatást tartja fontosnak, hanem a múlt emlékeinek ápolását is. Ennek jegyében született meg a Kenézy Villa műemlék épületében található orvos- és egyetemtörténeti kiállítás, ahol a debreceni iskolateremtő professzorok munkásságával, a Tisza István Tudományegyetem Orvosi Karának történetével, műszer kiállítással, valamint a debreceni gyógyszergyártás történetével ismerkedhetnek meg a vendégek.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Az épületbe belépve Kenézy Gyula szülész-nőgyógyász, az Orvostudományi Kar dékánjának és a Tudományegyetem rektorának szobra fogadja a látogatót. A terrakotta szobor alkotója Juha Richárd debreceni szobrászművész.

A földszinti teremben az „Iskolateremtő professzoraink munkásságát” bemutató tárlatunkat tekinthetik meg vendégeink, ahol az egyetemi tanárok életét és munkásságát kísérhetjük figyelemmel. A nemzetközi elismertséggel rendelkező egykori professzorok életrajzát, személyes és orvosi eszközeit, tárgyait, magyar és idegen nyelven megjelent közleményeit ismerhetjük meg. A teremben helyet kapnak az 1956-ban méltatlanul elbocsátott hallgatók rehabilitációs emlékei is.

Konferencia Teremben található kiállítás „Az Orvostudományi Kar 1918-1950 közötti történetét” mutatja be. A tárlat során a látogatók megismerkedhetnek a Debreceni Egyetem alapításával, a klinikák építkezéseivel és átadásával az orvostanhallgatók tanulmányait érintő kérdésekkel, a II. világháború nyomaival a Debreceni Orvostudományi Egyetem megalakulásával. Mindezek mellett a tárlat részét alkotja a Centrum díjainak emlékérméi, az egyetem professzorairól készült érmék, valamint a Debrecen díj a Molekuláris Orvostudományért című kitüntetés története.

Vendégeink az emeleten nyerhetnek betekintést egy 1930-as professzori emlékszobába, ahol az Orvostudományi Kar iskolateremtő professzorainak bútorai kerülnek bemutatásra. A teremben állítattuk ki a Tisza István Tudomány-egyetem rektori és hallgatói talárját, valamint a Debreceni Orvostudományi Egyetem rektori talárját és kalpagját.

„A Gyógyszergyártás története Debrecenben” című tárlat elkalauzolja a látogatót a debreceni gyógyszergyártás múlt század elejéig visszanyúló történetébe, bemutatva azt az utat, amelyet elődeink jártak be a manufakturális gyógyszer-előállítástól, a legkorszerűbb nagyüzemi gyártásig. Korabeli könyvek, fényképek, eszközök felvonultatásával a kiállítás betekintést ad a gyógyszer – és gyógyszeralapanyag-gyártás szerteágazó világába.

Régi magyar orvosokat ábrázoló képek között jutunk a kiállítás következő egységébe, az orvostörténeti részbe. A folyosón 16-19. századi orvosi műszereket és patikaedényeket ábrázoló képek sorakoznak. Két tárlóban orvostörténeti eszközök, valamint egzotikus országokból származó népi gyógyászati kellékek kapnak helyet. Mindezek a tárgyak Nemes Csaba orvostörténész gyűjteményéből származnak, aki a gyűjtemény egyik főadományozója.

Műszer tárlatunk három korabeli rendelőnek biztosít helyet: Dr. Újszászy László reumatológus és belgyógyász szakorvos orvosi magánrendelője és röntgenvizsgálója mellett egy 1930-as évekből származó fogorvosi rendelő enteriőrjét is megtekinthetik látogatóink. A terem közepén sorakozó tárlóinkban a sebészet, mikrosebészet, ortopédia, szülészet, aneszteziológia, szemészet, fül-, orr-, gégészet, bőrgyógyászat, közegészségtan, belgyógyászat, laboratóriumi, anatómiai és az egészségügy eszközeit állítottuk ki. A kézi orvosi eszközök mellett a kiállítás részét képezi a Kay-Cross típusú PEMCO szívmotor és az MB-9100-as gamma kamera.

A nagyszámú tárgyi eszköz mellett a gyűjtemény könyvtára is értékes, muzeális értékű kiadványokkal rendelkezik, elsősorban professzori könyvhagyatékok, másodsorban a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár ajándékai révén. A könyvtárunk főadományozója Szállási Árpád orvostörténész, magántanár, aki egyedülálló kiadványokkal gazdagítja könyvállományunkat.

A kiállítás ingyenes!

Nyitva tartás:
Hétfő-csütörtök: 8.00 - 16.00
Péntek: 8.00 - 15.00

4032 Debrecen, Nagyerdei körút 98. - DEOEC (Klinika)
Tel.: +36 52/411-717 / 5666 9
Web: http://deoec.hu

 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai