Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

„A történelem országútján” – Tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül

Az elmúlt századok „autópálya pihenőinek” hangulatát idézi fel a Kadarcsi Csárda, a Hortobágyi Nagycsárda, és a Meggyes Csárda. A korhű berendezések és a hamisítatlan helyi ízek hűen tükrözik a betyár korszakot és a Hortobágy környéki csárdák életét.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe UtazástervezőbeA „csárdák útja” a Hortobágyi Nemzeti Parkban a Debrecen és Pest közötti egykori kereskedelmi úton, a sóúton vezeti végig a látogatókat, három helyszínen bemutatva a Hortobágy környéki csárdák életét.


Hortobágyi Nagycsárda

A Hortobágyi Csárda a puszta legrégebbi épülete, a XVIII. századi magyar vendéglátás legértékesebb építészeti műemléke. Debrecen városa 1699-ben építtette ide a legelső "korcsmaházat" szomjas és fáradt utasoknak. Több mint 300 éve várja az utazókat az egykori sóút mellett, a Kilenclyukú híd tövében ez a gyönyörű, nemrégiben felújított műemléképület, mely a világörökség részét is képezi.

Történetét, a vándorok életét, a pusztát felfedező nagyjaink alakját bemutató kiállítás látható az egykori vendégszobákban. Az ivóban hagyományos pásztorételeinket és a pusztában termett alapanyagokból – szürke marhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halakból – sütött-főzött ínyencségeket kínálunk, melyeket jóféle magyar pálinkákkal és borokkal kísérhet az utazó.

A csárda tárt kapukkal fogadja az arra járót, családokat, barátokat, összeházasodni vágyókat, kicsi és nagy csoportokat akár 250 főig. A terasz, a tornác, a csárdakert és természetesen az épület belső terei is különleges hangulatot árasztanak. Egész évben érdemes betérni, a téli zord idő is barátságossá válik a gyönyörű és meleg cserépkályhák, levesek és tüzesítő italok társaságában.

Hagyomány, természetesség, nemes egyszerűség, rafinált ízek. Térjen be hozzánk!

 
Hortobágyi Csárda
4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.
Tel.: +36 52/589-010
E-mail: csarda@hortobagy.eu
Web: www.hortobagy.eu


Hortobágyi csárda kiállítás:

Az épület egykori vendégszobáiban található a Hortobágyi csárda történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit bemutató multimédiás kiállítás, viseletpróbával és fotópontokkal.

Látogatható:
március 12.-31., április: 10.00 - 16.00
május, június 1.-15.: 9.00 - 17.00
június 16.-30., július, augusztus: 9.00 - 18.00
szeptember: 9.00 - 17.00
október, november: 10.00 - 16.00
december 1. - március 12.: hétvégente a Látogatóközpont nyitva tartási idejében a Darvak világa kiállítással közös belépőjeggyel látogatható. További időpontokban előzetes bejelentkezéssel. Látogatási szándékát a Látogatóközpontban jelezze.


Belépés: teljes árú: 500 Ft/fő
     diák, nyugdíjas: 250 Ft/fő

A Pásztormúzeumban vásárolt közös belépőjeggyel a Pásztormúzeum, a Körszín, a Hortobágyi csárda, valamint a Darvak Világa kiállítás is látogatható.


Meggyes csárda kiállítás
A Meggyes csárda az ármentesítések előtti rétségek és mocsarak maradványait őrző Egyek-Pusztakócsi mocsarak bemutatóterület jeles kultúrtörténeti emléke. A Meggyes-halom tövében álló, azonos nevű erdő keretezte épület egyik utolsó hírmondója a XIX. század közepén működő közel negyven hortobágyi csárdának.
A csárdamúzeum három helyiségének kialakítása és belső berendezése a Meggyes csárda századfordulós életét és hangulatát idézi vissza.

Nyitva tartás:

Előzetes bejelentkezéssel, március 1 és október 31 között (megközelíthetősége az időjárástól függ)

Megközelítés: a 33-as út mentén a 60. km-nél, a táblával jelzett földutas leágazásnál.

Belépőjyegy: 2000 Ft/ csoport+ nemzeti parki belépőkártya

Információ:
HNP Látogatóközpont
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Tel.: +36 52/589-000 Tel/fax: +36 52/589-321
E-mail: info@hnp.hu
Web: www.hnp.hu
Belépődíj: 1000 Ft/csoport + belépőkártya

Kadarcsi csárda kiállítás
:
A hortobágyi csárdák történetét, egykori konyhájukat, a letűnt alföldi betyárvilágot bemutató kiállítás, viseletpróbával és fotópontokkal.

Előzetes bejelentkezés alapján:
április, május, június: péntek-vasárnap 9.00 – 15.00
július, augusztus: szerda-vasárnap 9.00 – 15.00
Nyitva tartási időn kívül bejelentkezés 2 nappal a látogatás előtt.

Belépés: teljes árú: 500 Ft/fő
diák, nyugdíjas: 250 Ft/fő
óvodás csoport: 6 éves korig ingyenes

Információ, bejelentkezés: HNP Látogatóközpont
Hortobágy, Petőfi tér 9.
Tel.: +36 52/589-000, +36 52/589-321, +36 52/369-140
Web: www.hnp.hu

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai