Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

V4 TOURISM
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Botanikus kert

Az Élettudományi Központ épülettömbje mögött található az Egyetemi Botanikuskert. Amikor építeni kezdték Debrecenben a Déri Múzeumot, felszámolták a Fazekas Mihály és Diószegi Sámuel által oda álmodott és 1840-ben a Kollégium által létesített Füvészkertet.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

A Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály által 1807-ben megálmodott, majd később 1840. évben Kerekes Ferenc professzor és Vass Pál által a Papp tava rétjén létrehozott, a Református Kollégium botanikai oktatását szolgáló Fűvészkert 1924-es megszűnte utáni jogfolytonosságot élvez a Verzár Frigyes professzor rektor, valamint Soó Rezső, Greguss Pál által 1928-ban újraalapított egyetemi Botanikus kert. E nagy múltú intézmény az Egyetem főépülete mögött ma 13,7 ha-on, a Délnyugat-Nyírség szélén, annak homokon létrejött talaján terül el.

Több mint 750 fásszárú fajt tartalmazó arborétumra, különleges lágyszárú (évelő, védett növények, páfrányok, kontinentális pozsgások) és trópusi gyűjteményekre tagolva, amelyek közül az utóbbiak egy üvegház komplexumban és négy különálló üvegházban kaptak helyet. Az arborétum talán legértékesebb látványossága a világon ma ismert négy cédrus faj. A kert délnyugati részén található az új Széchenyi terv pályázata által faj- és területbővítésben támogatott tó, melynek partján ill. vízterében több mint 60 vízi, mocsári és lápréti növényfaj él. A különleges gyűjtemények közül legjelentősebbek a Nyírség és annak környékén elterjedt védett növényeké, amelynek ex situ fenntartó és szaporító telepe van, ennek munkálatait szintén az előbb említett pályázat tette sikeressé. A kontinentális páfrányok gyűjteménye a legnagyobb a hazai kertek közül, fajszáma meghaladja 70-et. De nem jelentéktelen a virágos lágyszárúaké sem, amelyben legalább 700 taxon van.

Rendkívül jelentős e kategóriában a telünket elviselő pozsgások (varjúhájak, kövirózsák stb.) kollekciója is. A botanikus kert messze földön híres gyűjteménye – a trópusi és szubtrópusiak közül, ahol nem lebecsülendő az orchideáké és broméliáké sem – kaktuszoké és az egyéb pozsgásoké, amely Közép-Kelet Európa egyik legnagyobbika, s a hazai intézmények közül a legjelentősebb, a mintegy 1300 kaktusz és az 1000 egyéb pozsgás fajával, 70.000-nél is több növényegyedével. A Botanikus kert nyilvántartott fajszáma közel 6000, amellyel e térség legkiemelkedőbb, helyi védettséget élvező élőnövény gyűjteménye, amelyben még fellelhető – mint természetközeli növényközösség – a Nyírség egyik legértékesebb növénytársulása, az ún. gyöngyvirágos tölgyes..
Nyitva tartás:

Arborétum:
Nyári időszakban (márc.21-okt.20) minden nap 8.00-18.00
Téli időszakban (okt.21-márc.20) minden nap 8.00-16.00

Pálmaház:
Egész héten (ünnepnapokon is) 8.00-15.00

Belépőjegyek:

Felnőtt: 550 Ft
Diák / Nyugdíjas / Óvodás: 350 Ft
Családi jegy (3-7 fő): 1500 Ft/család
Szakmai vezetés: 3000Ft
Fotózás: 1200Ft

4032 Debrecen, Egyetem tér 1.
Tel.: +36 52/512-900/22421
E-mail: botanikuskert@detek.unideb.hu
Web: http://botkert.unideb.hu

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Forradalmi napok Erdőspusztán

Forradalmi napok Erdőspusztán

Az Erdőspuszta Club Hotel**** az ország második legnagyobb és leglátogatottabb városától, Debrecentől alig néhány...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »