Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Kerékpározás

Debrecenben egyszerre élvezhető a városi hangulat pezsgése és a természet nyugalma. A város nem csak gyalogosan, hanem kerékpáron közlekedve is könnyen felfedezhető, és a számos pontján kihelyezett kerékpártámaszoknál pedig játszva kiköthetjük a "drótszamarat".

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Kerékpárkölcsönzés Debrecenben és városi kerékpár utak listája

Letölthető kerékpáros kiadvány, túratérkép, várostérkép és városi kerékpárút térkép lent csatolmányként található. A túratérkép ingyen kérhető a Tourinform irodában.

Debrecen, a kerékpárosbarát város


A helyi kerékpárutak pozitív sajátossága, hogy több helyen a gyalogosútvonal mentén alakították ki őket, így fokozottan biztonságossá teszik a családosok számára is a kerékpározás élményét. Ugyanakkor a várost körbeölelő látnivalók a rutinosabb kerékpárosok számára is tartalmas, izgalmas felfedezőtúrákat kínálnak.
A város számos szálláshelyén és a debreceni Tourinform irodában is lehet kerékpárokat kölcsönözni. Ha a bringája ledobja a láncot, vagy a gumi durrdefektet kap, aggodalomra semmi ok. A városban több kerékpárszervíz is található, ahol nem csak javíttatni, hanem kölcsönözni is lehet kerékpárokat.

Jóbringa.hu kerékpárszaküzlet és szervíz
4032 Debrecen, Böszörményi út 153.
www.jobringa.hu
Tel.: +36 20/255-2750

Regina kerékpárbolt
4027 Debrecen, Füredi út 49-51.
www.reginakerekpar.hu
Tel.: + 36 20/571-6305

Kerékpáros túraútvonalak

1. Debrecen - Vekeri-tó

Leírás: A túra a Debrecent körül ölelő Erdőspuszta egyik leglátogatottabb tavához vezet.

Megközelíthetőség: Mikepércs-Hosszúpályi irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a Wesselényi – Irinyi utca sarkán induló kerékpárutat (autószalonnál). Ezen haladunk (47-es út mellett) a Hosszúpályi leágazásig. Innen Hosszúpályi irányába fordulva kisforgalmú úton érhetjük el a tavat. Vissza ugyanez az útvonal vezet.

Táv oda: 12,5 km, vissza: 12,5 km
Időtartam: 40 - 40 perc

Látnivalók: Vekeri-tó (csónak-, vízibicikli-kölcsönzés, horgásztó, pihenőhely, vízvételi lehetőség)
Vekeri-tó: gyönyörű erdei környezet, ideális hely baráti társaságoknak, családoknak, kiépített pihenő- és piknikezőhelyek, játszótér, büfé, csónak-, vízibicikli-kölcsönzés, horgásztó, vízvételi lehetőség.

2. Debrecen – Panoráma út – Vámospércsi út – Debrecen (körtúra)

Leírás: A túra az Erdőspusztát keresztül szelő Panoráma úton vezet végig, az alföldi rónaság helyett gyönyörű erdőség, tisztások, nádasok, tavak által szegélyezve. Az út menti Bemutatóházban az Erdőspuszta élővilágát, néprajzi és régészeti értékeit mutatják be.

Megközelíthetőség: Kövesd az előző leírást a Vekeri-tó előtti Panoráma út elágazásáig. Itt balra, s végig rajta a Vámospércsi útig, ahol átkelve a kereszteződésen a Panoráma étterem felé induló kerékpárúton elérhetjük Debrecent.

Táv (körtúra): 30 km
Időtartam: 2 óra 40 perc

Látnivalók: Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (vízvételi és piknikezési lehetőség) - info: 06-52-441-118, Látó-hegyi kilátó, Ördögárok - az Alföldet körül ölelő hatalmas IV. sz-i földsáncrendszer maradványa

3. Debrecen – Bánk – Létavértes – Kokad – Álmosd – Bagamér – Vámospércs – Debrecen (vonal túra; kerékpár + vasút)

Leírás: Az Erdőspusztát körül ölelő településeken visz keresztül. A településeket összekötő utak szinte végig kellemes erdei környezetben vezetnek. A túra igazi gyöngyszeme Álmosd, ahol számos kulturális élménnyel gazdagodhatunk. A falu határában arattak győzelmet 1604. október 15-én Bocskai István hajdúi a császári seregek fölött. A függetlenségi harc első győztes csatáját emlékmű jelöli.

Megközelíthetőség: Túránkra Debrecen Bánk - Létavértes irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva (lásd Debrecen belváros térkép) érjük el a városból kivezető útszakaszt. A túra útvonala mindvégig kisforgalmú összekötő utakon halad többnyire árnyas, erdei környezetben a Bánk – Létavértes – Kokad – Álmosd – Bagamér - Vámospércs vonalon. A Debrecenbe való visszaérkezést Vámospércstől vasúton javasoljuk, ezzel elkerülhető a nagyforgalmú 48-as főút Vámospércs- Debrecen közti szakasza.

Táv oda: 51 km, vissza vasúton: 20 km
Időtartam: 2 óra 45 perc + vasút

Látnivalók: Debrecen - Erdőspuszta: Erdőspusztai Bemutatóház és Arborétum (vízvételi és piknikezési lehetőség) - info: 52/441-118
Létavértes: Vízi Vágóhíd, Tájház (Létavértes-Kossuth szőlőskert) - info: Polgármesteri Hivatal 52/585-004
Álmosd: Kölcsey Emlékház, Kovácsműhely, Nemzetközi Post Mail Art Múzeum, Joseph Kadar Múzeum (a festőművész hagyatéka, antik civilizációk népművészeti és képzőművészeti alkotásaival), Álmosdi csata emlékmű - info: 52/388-078

4. Debrecen – Martinka – Haláp – Hármashegyi Pihenőközpont

Leírás: A túra az Erdőspuszta másik sűrűn látogatott pihenőközpontjához vezet. A Hármashegyi Pihenőközpont gyönyörű erdei környezetben fekszik, domborzati viszonyai nem a megszokott alföldi táj képét mutatják köszönhetően a homokbuckákból kialakult domboknak. Kedvelt túrázó és kirándulóhely. Tágas rét, sűrű erdőfoltok, kilátó, játszótér, büfé teszi még kellemesebbé a kikapcsolódást. A Hármashegyi Pihenőközpont a végállomása a Debrecenből induló, egykor fa szállítására megalkotott Zsuzsivasútnak is, amely ma már a turizmust szolgálja.

Megközelíthetőség: Martinka felé, kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a városból kivezető útszakaszt. Mindvégig kisforgalmú összekötő utakon haladunk Martinkáig, ahol térjünk rá a Haláp felé vezető földútra. A Halápi csárdától kijelölt kerékpárút (földút) vezet a pihenőközpontba. A visszaút történhet kerékpárral ugyanezen az útvonalon, vagy a Zsuzsivonattal Debrecenig.

Táv oda: 21 km, vissza: 21 km
Időtartam: 1 óra 15 perc – 1 óra 15 perc

Látnivalók: Hármashegyi-kilátó, Hármashegyi-tó, Erdei utak (piknikezési, vízvételi lehetőség)

5. Debrecen – Hajdúsámson – Nyíradony – Nyíracsád – Nyírmártonfalva
– Vámospércs – Debrecen (vonal túra; kerékpár + vasút)

Leírás: Ez a túra az Erdőspusztán és a Gúti-erdőn vezet bennünket keresztül.

Megközelíthetőség: Túránkra Debrecenből Hajdúsámson irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a Sámsoni utat, ahonnan kerékpárúton haladhatunk egészen Hajdúsámsonig. Hajdúsámsonból kisforgalmú utakon vezet az út Nyíradony – Nyíracsád – Nyírmártonfalva – Vámospércs vonalon. Az út Hajdúsámsontól mindvégig erdei, árnyas környezetbe vezet. A Debrecenbe való visszatérést vasúton javasoljuk a nagyforgalmú 48-as számú főút elkerülése végett.

Táv oda: 55 km vissza 20 km vasúton
Időtartam: 3 óra

Látnivalók: Hajdúsámson: Helytörténeti Múzeum – vaskályha gyűjtemény - info: 06-52-200-026
Nyíradony: Fecskeház, Késő román – kora gótikus fa tornyú Árpád-kori pusztatemplomrom (Nyíradony-Gúti-erdő), Zsuzsivonat emlékhely (Gúti-erdő)
Nyíracsád: Árpád-kori templom, XIII. sz., fa harangláb, Malomgaléria. Info: Tourinform iroda (Nyíracsád, Petőfi tér 3.) 06-52-207-271

6. Debrecen – Hajdúsámson – Hajdúhadház – Hajdúböszörmény – Debrecen (vonal túra; kerékpár + vasút)

Leírás: A Debrecent körül ölelő egykori hajdúvárosokba kalandozunk, közben megismerhetjük a városok nevezetes személyiségeit, jellegzetes építészeti emlékeit, a múzeumokban található kiállítások által pedig betekintést nyerhetünk az egykori hajdúk életébe, hétköznapjaiba. Utunk végén Hajdúböszörmény termálfürdőjében lehetőség van a felüdülésre.

Megközelíthetőség: Hajdúsámson irányába induljunk. Kisforgalmú belvárosi utakon haladva érjük el a Sámsoni utat, ahonnan kerékpárúton haladhatunk egészen Hajdúsámsonig. Tovább kisforgalmú utakon Hajdúhadházon át Hajdúböszörményre. Debrecenbe vissza a vasutat javasoljuk a nagyforgalmú 35-ös út elkerülése végett.

Táv oda: 37 km vissza 20 km vasúton
Időtartam: 2 óra

Látnivalók: Hajdúsámson: Helytörténeti Múzeum
Hajdúhadház: Kéttornyú Református templom, Földi János Emlékház, Égerházi Imre Emlékház, Bocskai István erdélyi fejedelem lovas szobra
Hajdúböszörmény: Bocskai szobor, Táncoló hajdúk szobor, Református templom, Hajdúsági Múzeum, Káplár Miklós Emlékház, Tájházak (Káplár Kemping-Skanzen)

7. Debrecen – Balmazújváros – Kónya (Tiszacsege/ felé) – Hortobágy – Debrecen (vonal túra; kerékpár + vasút)

Leírás: A 2 napos túra Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztájára, a Hortobágyra kalauzol bennünket. Az ország első és egyben legnagyobb nemzeti parkja (1973) 1999 óta Világörökség (UNESCO). Jelentős része Bioszféra rezervátum, vizes élőhelyei a Ramsari Egyezmény értelmében nemzetközi védettséget is élveznek. Változatos táj a végtelennek tűnő füves lösz puszták, tekintetet megakasztó gémeskutak, szikes pusztai tölgyes erdők, tavak, mocsaras lápos vidékek és a Tiszát kísérő ártéri erdők miatt. Mocsarai és halastavai a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Sajátos a terület növény- és állatvilága. Találkozhatunk a puszta minden őshonos háziállatával (szürke marha, bivaly, rackajuh, nóniusz ló, mangalica), és megismerkedhetünk a máig élő és virágzó népi hagyományokkal és mesterségekkel is (hortobágyi pásztorkodás, egykori csárda világ, fazekasság stb.). Aki 2 napnál tovább szeretne időzni a térségben az a tiszai gáton futó Eurovelon (Egyekről) eljuthat a Tisza-tóhoz vagy a másik irányba Tiszacsege nevezetességeit csodálhatja meg.

Megközelíthetőség: Debrecenből Balmazújváros irányába induljunk. A városból kivezető útszakasz nyomvonalán egy darabig kerékpárúton haladhatunk. A kerékpárút végén a 33-as számú főúton kell folytatni az utat egészen a balmazújvárosi leágazásig. Innen már kisforgalmú utakon haladhatunk. Balmazújvárost elhagyva a Tiszacsege felé vezető útról Kónya felé balra, földútra kanyarodunk, majd folytatjuk utunkat egészen Hortobágyig. Debrecenbe vissza Hortobágy településről vasúton ajánlott, vagy a fentebb leírt útvonalon vissza kerékpárral. A 2. nap útvonalát lásd a csatolmányban lévő térképen (jobbra).

Táv (oda) első nap: 50 km
Időtartam: 2 óra 40 perc
Táv második nap: 38 km
Időtartam: 1 óra 40 perc
Táv vissza: 38 km vasúton

Látnivalók: Balmazújváros: Mihalkó Gyula kalapos, Semsey Andor Múzeum, Veres Péter Emlékház
Hortobágy: Pásztormúzeum, Kilenclyukú-híd, Pusztai Állatpark, Körszín, Madárpark, Hortobágy-Halastavi Tanösvény
Hortobágy-Máta: Máta Fazekasműhely, Mátai Ménes, Máta puszta bemutató terület
Egyek-Pusztakócs: Egyek-Pusztakócsi mocsarak, Meggyes csárda
Egyek: Nyugati Fogadóház (látogatóközpont), Patkós csárda
Tiszacsege: Zsellérház, Tüzelős ól, Ároktő-Tiszacsegei hullámtér
Tiszacsege – Nagymajor: Vay Kastély Rádió Múzeum

8. Debrecen – Balmazújváros – Keleti-főcsatorna gátja (Nagyhegyes felé) – Hajdúszoboszló – Debrecen (vonal túra; kerékpár + vasút)

Leírás: A túra jelentős része a megye egyik jelentős vízfolyása, a Keleti-főcsatorna mentén halad. A csatornát vadregényes környezet övezi, kedvelt kiránduló és üdülőhely, a horgászok paradicsoma. Gátja jól kerékpározható földút, néhol aszfalt vagy beton csíkokkal tarkítva. A csatorna mentén érhetjük el Hajdúszoboszlót. Akinek van kedve, az a gátról letérve a fekete kerámia bölcsőjét, Nádudvart is felkeresheti.

Megközelíthetőség: Debrecenből Balmazújváros irányába induljunk. A városból kivezető útszakasz nyomvonalán egy darabig kerékpárúton haladhatunk. A kerékpárút végén a 33-as számú főúton kell folytatni az utat egészen a balmazújvárosi leágazásig. Innen már kisforgalmú utakon haladhatunk. Balmazújváros előtt tudjuk a Keleti-főcsatorna gátját (földút) elérni. Innen Nagyhegyes felé a gáton a Hajdúszoboszló előtt található halastavakig. A halastavaktól mehetünk Hajdúszoboszló irányába, vagy kis kitérővel (oda-vissza 33 km) Nádudvarra. A visszatérést Hajdúszoboszlóról vasúton ajánljuk!

Táv oda: 46,5 km
Időtartam: 2 óra 30 perc
Táv nádudvari kitérővel: 79,5 km
Időtartam: közel 4 óra
Táv vissza: 22 km vasúton

Látnivalók: Balmazújváros: Mihalkó Gyula kalapos, Semsey Andor Múzeum, Veres Péter Emlékház
Nagyhegyes: Tájház
Hajdúszoboszló: Bocskai István Múzeum, Nemzetközi Modern Múzeum, Népművészeti Kiállítás, Fazekas Ház, Református Templom és erődfal, Harangház
Nádudvar: Fekete kerámia

Információ:
Hajdú-Bihar Megyei - Debrecen Városi Természetjáró Szövetség (Tel.: +36-30-655-6661)
Tourinform Debrecen (Tel.: +36-52-412-250)
Tourinform Nyíracsád (Tel.: +36-52-207-271)
Tourinform Hajdúböszörmény (Tel.: +36-52-561-851, +36-52-561-852)
Tourinform Hajdúszoboszló (Tel.: +36-52-558-928, +36-52-558-929)
Tourinform Hortobágy (Tel.:+36-52-589-000, +36-52-589-321)

Letölthető túratérkép, várostérkép és városi kerékpárút térkép lent csatolmányként található.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai