Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Specialitások

Egy kirándulás savát-borsát mindig az ételkülönlegességek jelentik. Az igazi gasztro-kaland a pusztán egy kóstolással kezdődik, ám egy életen át emlékezetes marad a hajdúsági konyha különleges, fűszeres, semmivel össze nem hasonlítható ízvilága.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe UtazástervezőbeSehol máshol nem lehet autentikusabb a magyar konyha, mint Debrecenben és a Hortobágyon, ahol az ételek minden alkalommal és tálalásban összetéveszthetetlenül egyediek, akár hagyományosan, bográcsból, egy fine dining étteremben, sietve egy street bisztróban vagy egy gasztronómiai fesztiválon kóstolják őket.

A helyi specialitások közül kihagyhatatlan:

A debreceni páros kolbász
Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul. A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert”, az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül.

A hortobágyi húsos palacsinta
Bármennyire is finom és hangzatos, eredendően mégsem a Hortobágyhoz köthető. A ma ismert változat receptjét ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállítás ihlette: puszta romantika palacsintatésztában, paprikás mártással.

A slambuc
Tradicionális pásztorétel, ahogy a Hortobágyon nevezik, öhön, mely pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!”

A szürkemarha-gulyás
Hagyományos pusztai étel, mely a marhákat őrző pásztorokról kapta a nevét. A Hortobágyi Nagycsárdában az igazi, ahol megőrizve a régi hagyományokat, a Hortobágyon nevelkedett jószágokból készítik.

A debreceni töltött káposzta
A debreceni párosnál már csak a debreceni töltött káposzta lehet finomabb, de a hajdúságban nem csak a káposzta töltött, egy egész hétvége kell a különféle hagyományos töltött ételek bemutatásához. A Töltött Ételek Hétvégéje (2015. szeptember 4-6., Kossuth tér) egy szabadtéri gasztro-fesztivál töltve minden jóval, ínycsiklandó látványkonyhákkal, hangulatos zenei aláfestéssel, szórakoztató műsorokkal.

A debreceni mézeskalács
Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret. A kisfiúknak a katona, a kislányoknak a baba, a szerelmeseknek a tükrös szív a legkedvesebb. Bármelyik is legyen a kedvencünk, a Debreceni Mézeskalács Fesztiválon (2015. augusztus 15-16., Déri Múzeum) mindenki megtalálja azt, amit igazán szeret, miközben jól is szórakozik a mézhez és mézeskalácshoz kapcsolódó különféle programokon.

Gasztro-rendezvények 2016-ban

Debreceni Mangalica Napok
2016. április 8-10.
Debrecen, Kossuth tér
Rengeteg gasztronómiai fesztivál van, de nagyon kevés olyan, melyet elsősorban nem maga az étel tesz különlegessé, hanem az alapanyag. A mangalica, ez a speciális magyar sertésfajta, a gyerekeknek érdekesség, a felnőtteknek páratlan finomság. Így lesz ez a tavaszi hétvége kihagyhatatlan program az egész családnak, hiszen a felhőtlen kikapcsolódásról az ínycsiklandó ételek mellett népi kézműves vásár és szórakoztató programok gondoskodnak.

Szent György-napi Országos Biovásár
2016. április 23.
Hortobágy, Vásártér
Ez a rendezvény a kerek válasz arra, hogy mi is a biotermék és miben, mitől más az íze. A tavaszi szezon kezdetét jelző Szent György-napi rendezvényen, melyet a hagyományos kihajtási ünneppel egy napon rendeznek, megfigyelhető, sőt el is sajátítható sok-sok népi bölcsesség, taktika az állattartástól az ételkészítésen át a tálalásig.

Debreceni Pulykanapok
2016. június 4-5.
Debrecen, Kossuth tér
Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért. Legyen versenyző vagy bíráló, a hangulat garantált! A finom ízeket a borutca nedűi, a jó hangulatot a színpadi koncertek, a gyerekprogramok és a kézműves vásár fokozzák.

Debrecziner Gourmet
2016. június 11-12.
Debrecen, Nagyerdei park
Az Ikon étterem meghívására debreceni és nem debreceni éttermek séfjei különböző variációkat álmodnak meg debreceni páros kolbászból. A Békás-tó meghitt, hangulatos partján az ételekhez jó borok és kellemes zene is társul.

Debreceni Mézeskalács Fesztivál
2016. július 30-31.
Debrecen, Déri Múzeum
A fesztiválon minden formában és ízben megkóstolható a mézeskalács, miközben a mézhez és mézeskalácshoz kapcsolódó különféle programok további szórakozást nyújtanak.

Debreceni Bor- és Jazznapok
2016. augusztus 4-7.
Debrecen, Nagyerdei park
Jó borhoz jó zene – táplálék a testnek és a léleknek: gastrojazz-jamboree! Idén a leghosszabb ideje folyamatosan megrendezett jazzfesztiválon és az Észak-alföldi Régió legrangosabb borfesztiválján 33 jazz-zenekar és 50 kiváló hazai borászat együtt várja a jazz- és borbarát közönséget.

Töltött Ételek és Debreceni Zenekarok Hétvégéje
2016. szeptember 16-18.
Debrecen, Kossuth tér
A debreceni párosnál már csak a debreceni töltött káposzta lehet finomabb, de a Hajdúságban nem csak a káposzta töltött, egy egész hétvége kell a különféle hagyományos töltött ételek bemutatásához. Egy hétvége töltve minden jóval, látványkonyhákkal, hangulatos zenei aláfestéssel, szórakoztató műsorokkal.

Debreczeni Zamat Fesztivál
2016. szeptember 23-25.
Debrecen, Nagyerdő
Lélekmelegítő gasztronómiai program Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával, az ország legjobb pálinkáival, és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel.

Márton-napi Libalakoma
2016. november 11-13.
Debrecen, Kossuth tér
Márton napján kötelező újbort inni és libát enni, melyhez Debrecen adja a libakülönlegességeket, a híres történelmi borvidék, Eger pedig a legnemesebb borait. Aki ezen a fesztiválon kóstol, nem csak jól lakik, de garantáltan nem fog egész évben éhezni.Étterem-ajánló


Barabás Étterem
Debrecen, Vár u. 11.
+36 52/502-231
www.barabasetterem.hu

Belga Étterem
Debrecen, Piac u. 29.
+36 52/536-373
www.belgaetterem.hu

Hortobágyi Csárda
Hortobágy, Petőfi tér 1.
+36/589-010
www.hortobagy.eu

Ikon Étterem
Debrecen, Piac u. 23.
+36 30/555 77 66
www.ikonrestaurant.hu

John Bull Pub Étterem

Debrecen, Péterfia u. 49.
+36 52/696-161
www.hotelobester.hu

Régi Posta Étterem
Debrecen, Széchenyi u. 6.
+36 52/325-325
www.regiposta.hu


Piacok, mintaboltok

Hortobágyi Halgazdaság

Debrecen, Füredi út 27.
www.hhgzrt.hu

I-Bolt

Debrecen, Böszörményi út 138.
(DE AGTC, a színházterem mellett)
www.i-bolt.hu

Nagypiac

Debrecen, Vár u. 3.

Biopiac
Debrecen, Kandia u. 14.
www.bioudvar.com

Húsmanufaktúra

Debrecen, Simonffy u. 2/a.
www.husmanufaktura.hu
  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Szálláshelyek csomagajánlatai