Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

V4 TOURISM
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Gasztronómiai varázslatok

Ha Debrecennek és Hortobágynak íze lenne, az egyszóval eredeti lenne, melyhez az UNESCO világörökség részeként elismert Hortobágyi Nemzeti Park gyógyfüvein nevelkedett, szabadon élő állatok adják az alapot, és amelyet az évszázadokon öröklött hagyományok eljárásai tesznek tökéletessé.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Egy kirándulás savát-borsát mindig az ételkülönlegességek jelentik. Az igazi gasztro-kaland a pusztán egy kóstolással kezdődik, ám egy életen át emlékezetes marad a hajdúsági konyha különleges, fűszeres, semmivel össze nem hasonlítható ízvilága. Sehol máshol nem lehet autentikusabb a magyar konyha, mint Debrecenben és a Hortobágyon, ahol az ételek minden alkalommal és tálalásban összetéveszthetetlenül egyediek, akár hagyományosan, bográcsból, akár egy fine dining étteremben, akár egy gasztronómiai fesztiválon kóstolják őket.

A helyi specialitások közül kihagyhatatlan:

A debreceni páros kolbász
Debrecen azon különleges városok egyike, melynek nevéhez íz is párosul. A debreceni kolbász annyira ízletes, hogy rögtön párban adják. Bár a világon sok helyen árulnak „Debrezinert”, az igazi, mely nem puha, nem kemény, nem száraz, nem zsíros, kellemesen lédús és roppanós, mégiscsak Debrecenben érhető el egyedül.

A hortobágyi húsos palacsinta
Bármennyire is finom és hangzatos, eredendően mégsem a Hortobágyhoz köthető. A ma ismert változat receptjét ugyanis az 1958-as brüsszeli világkiállítás ihlette: puszta romantika palacsintatésztában, paprikás mártással.

A slambuc
Tradicionális pásztorétel, ahogy a Hortobágyon nevezik, öhön, mely pirított szalonnából, lebbencstésztából és krumpliból készül bográcsban. A hortobágyi elnevezése egy ifjú bojtárhoz fűződik, akitől a gazdája egyszer megkérdezte: „Ízlik-e az ilyen ítel?” A bojtár tele szájjal így válaszolt: „Öhön!”

A szürkemarha-gulyás
Hagyományos pusztai étel, mely a marhákat őrző pásztorokról kapta a nevét. A Hortobágyi Nagycsárdában az igazi, ahol megőrizve a régi hagyományokat, a Hortobágyon nevelkedett jószágokból készítik.

A debreceni töltött káposzta
A debreceni párosnál már csak a debreceni töltött káposzta lehet finomabb, de a hajdúságban nem csak a káposzta töltött, egy egész hétvége kell a különféle hagyományos töltött ételek bemutatásához. A Töltött Ételek Hétvégéje (2015. szeptember 4-6., Kossuth tér) egy szabadtéri gasztro-fesztivál töltve minden jóval, ínycsiklandó látványkonyhákkal, hangulatos zenei aláfestéssel, szórakoztató műsorokkal.

A debreceni mézeskalács
Debrecenben még a tányér is ehető, persze csak ha mézes. Az eredeti, kizárólag Debrecenben és ütőfával készült mézeskalács nem csak finom, de szép ajándék is, melyet mindenki más formában szeret. A kisfiúknak a katona, a kislányoknak a baba, a szerelmeseknek a tükrös szív a legkedvesebb. Bármelyik is legyen a kedvencünk, a Debreceni Mézeskalács Fesztiválon (2015. augusztus 15-16., Déri Múzeum) mindenki megtalálja azt, amit igazán szeret, miközben jól is szórakozik a mézhez és mézeskalácshoz kapcsolódó különféle programokon.

Gasztro-rendezvények 2015-ben


Debreceni Mangalica Napok
2015. április
Debrecen, Kossuth tér
Rengeteg gasztronómiai fesztivál van, de nagyon kevés olyan, melyet elsősorban nem maga az étel tesz különlegessé, hanem az alapanyag. A mangalica, ez a speciális magyar sertésfajta a gyerekeknek érdekesség, a felnőtteknek páratlan finomság. Így lesz ez a tavaszi hétvége kihagyhatatlan program az egész családnak, hiszen a felhőtlen kikapcsolódásról az ínycsiklandó ételek mellett népi kézműves vásár és szórakoztató programok gondoskodnak.

Szent György-napi Országos Biovásár
2015. április 25.
Hortobágy, Vásártér
Ez a rendezvény a kerek válasz arra, hogy mi is a biotermék és miben, mitől más az íze. A tavaszi szezon kezdetét jelző Szent György-napi rendezvényen, melyet a hagyományos kihajtási ünneppel egy napon rendeznek, megfigyelhető, sőt el is sajátítható sok-sok népi bölcsesség, taktika az állattartástól az ételkészítésen át a tálalásig.

Debreceni Pulykanapok
2015. június 6-7.
Debrecen, Kossuth tér
Ha pulyka, akkor Debrecen, ha nyár, akkor Pulykanapok. Ezen a vidám nyári fesztiválon a profik és a hobbiszakácsok csapatai külön-külön versengenek a legeredetibb és legfinomabb pulykából készült étel díjáért. Legyen versenyző vagy bíráló, a hangulat garantált! A finom ízeket a borutca nedűi, a jó hangulatot a színpadi koncertek, a gyerekprogramok és a kézműves vásár fokozzák.

Debreceni Bor- és Jazznapok
2015. augusztus 6-9.
Debrecen, Nagyerdei park
Jó borhoz jó zene – táplálék a testnek és a léleknek: gastrojazz-jamboree! Idén a leghosszabb ideje folyamatosan megrendezett jazzfesztiválon és az Észak-alföldi Régió legrangosabb borfesztiválján 33 jazz-zenekar és 50 kiváló hazai borászat együtt várja a jazz- és borbarát közönséget.

Debreczeni Zamat Fesztivál
2015. szeptember 24-27.
Debrecen, Nagyerdő
Lélekmelegítő gasztronómiai program Debrecen legkiválóbb éttermeinek kínálatával, az ország legjobb pálinkáival, és a hazai könnyűzenei élet legjobbjainak éjszakába nyúló koncertjeivel.
Márton-napi Libalakoma
2015. november 6-8.
Debrecen, Kossuth tér
Márton napján kötelező újbort inni és libát enni, melyhez Debrecen adja a libakülönlegességeket, a híres történelmi borvidék, Eger pedig a legnemesebb borait. Aki ezen a fesztiválon kóstol, nem csak jól lakik, de garantáltan nem fog egész évben éhezni.

Séfakadémia
Ha már megvan az íz-élmény és megfelelő alapanyagok sem hiányoznak, akkor a mikéntre is választ ad a Séfakadémia, ahol top séfek keze alatt sajátíthatóak el a magyar konyha fortélyai. A professzionális főzőiskolában a gyakorló háziasszonyok tovább fejleszthetik tudásukat, kezdő háziasszonyok elsajátíthatják az alapvető konyhatechnológiai fogásokat, gyerekek ismerkedhetnek az alapvető fűszerekkel és az egészséges táplálkozással, a gourmet-k pedig világkörüli utazást tehetnek.
Debrecen, Karinthy Frigyes utca 16. (Liget lakópark, II. ütem)
+36 30/499-4372, www.sefakademia.huÉtterem-ajánló


Barabás Étterem
Debrecen, Vár u. 11.
+36 52/502-231
www.barabasetterem.hu

Belga Étterem
Debrecen, Piac u. 29.
+36 52/536-373
www.belgaetterem.hu

Hortobágyi Csárda
Hortobágy, Petőfi tér 1.
+36/589-010
www.hortobagy.eu

Ikon Étterem
Debrecen, Piac u. 23.
+36 30/555 77 66
www.ikonrestaurant.hu

John Bull Pub Étterem

Debrecen, Péterfia u. 49.
+36 52/696-161
www.hotelobester.hu

Régi Posta Étterem
Debrecen, Széchenyi u. 6.
+36 52/325-325
www.regiposta.hu


Piacok, mintaboltok

Hortobágyi Halgazdaság

Debrecen, Füredi út 27.
www.hhgzrt.hu

I-Bolt

Debrecen, Böszörményi út 138.
(DE AGTC, a színházterem mellett)
www.i-bolt.hu

Nagypiac

Debrecen, Vár u. 3.

Termelői piac
Debrecen, Simonffy u. 21.
Debrecen, Bartók B. u. 56.
www.termeloiudvar.hu, www.bioudvar.com

Biopiac
Debrecen, Kandia u. 14.
www.bioudvar.com

Húsmanufaktúra

Debrecen, Simonffy u. 2/a.
www.husmanufaktura.hu

PM Choco Kézműves Csokoládébolt
Debrecen, Bajcsy-Zsilinszky u. 2.
www.pmchoco.hu


Debrecen Csokoládéja, mely a debreceni polgárok legkedveltebb édes ízének, a mogyorós csokoládénak és a helyi jellegzetességnek számító mézeskalács-fűszernek a párosítása, kihagyhatatlan finomság, és nem utolsó sorban tökéletes souvenir ét- és tej-változatban egyaránt.  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Forradalmi napok Erdőspusztán

Forradalmi napok Erdőspusztán

Az Erdőspuszta Club Hotel**** az ország második legnagyobb és leglátogatottabb városától, Debrecentől alig néhány...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »