Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

V4 TOURISM
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Baltazár Dezső tér

A város legfiatalabb tere nem csak fiataloknak.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Debrecen legújabb közterét 2006-ban adták át a város lakóinak. A tér Baltazár Dezső, Tisztántúli református püspök nevét viseli. Baltazár Dezső 1911-ben debreceni lelkésszé és a legnagyobb református egyházkerület, a tiszántúli püspökévé választották. Támogatta a Tisza Istvánról nevezett debreceni tudományegyetem megalapítását. Számos egyházi országos vezető tisztséget töltött be. A Magyar Protestáns Irodalmi Társaság elnökeként sokat tett a református kultúra fejlesztéséért. Nevéhez fűződik az Országos Református Lelkészegyesület megalapítása is.

A Baltazár Dezső tér a rendszeres – elsősorban nyári és kora őszi – szabadtéri rendezvényeknek, valamint a téren található művészeti galériának, a MODEM-nek, a hangulatos szökőkútnak, valamint a közeli rendezvény- és konferenciaközpontnak és a szállodának köszönhetően a város egyik leghangulatosabb, legkedveltebb közterévé vált az elmúlt években.

2009. július 10-én 40 nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, Kálvin 500. születésnapján a téren avatta Debrecen első napóráját Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Tiszántúli Református Egyházkerület, és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. A virágkarneváli jubileumra készített virágóra alkotói Mihály Jolán szobrász és restaurátor, Tulok László mérnök és Barkóczi Péter kovácsmester. A virágóra a belváros szívében, a Református Kollégium és - Kölcsey Ferenc egykori debreceni lakóházának helyén épült - Kölcsey Központ közötti területen fekszik. A virágóra valójában nem más, mint egy napóra. Tengelye hasáb alakú, faragott mészkőoszlop. Az óramutató egy hosszú fémrúd, alatta az asztrális pályákra utaló fémkörívekkel. A mutató végét a főnixmadár szárnyát formázó motívum díszíti, amely a város jelképe. A szerkezet a maga teljességében a gémeskút alakjára emlékeztet, amely a puszta világát idézi. A kőoszlop alakja és formája a költő, Kölcsey Ferenc tiszteletére állított emlékoszlop is egyben. A választott versidézet találkozás, amely a virágóra funkcionális szolgálatát és a költő eszmei világát egyesíti.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Forradalmi napok Erdőspusztán

Forradalmi napok Erdőspusztán

Az Erdőspuszta Club Hotel**** az ország második legnagyobb és leglátogatottabb városától, Debrecentől alig néhány...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »