Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

Utazástervező
Üres Részletek
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum

A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Debrecen belvárosában, a Péterfia utca elején, a művész egykori szülőházának helyétől nem messze, egy ahhoz hasonló tornácos épületben található. Itt kapott helyet, az időszaki kiállítások mellett, a világhírű szobrászművész Medgyessy Ferenc életművének jelentős darabjait bemutató állandó kiállítás, illetve itt rendezik meg évről évre a helyi képzőművészeti élet legnagyobb seregszemléjét, a Tavaszi és az Őszi Tárlatot.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

MEDGYESSY FERENC ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁS
A Déri Múzeum 1977 óta gondozza Medgyessy Ferenc életművét. A több mint ezerdarabos gyűjteményből megrendezésre kerülő tárlat méltóképpen reprezentálja a szobrász munkásságát. A gazdag életműből immár harmadik alkalommal, megújult kiállítótérbe helyezve mutatjuk be közismert szobraiból összeállított válogatásunkat. A kiállítás első egységében Medgyessy Ferenc életének korai évtizedeihez kötődő, és annak legfontosabb eseményeit idéző műveit állítjuk ki. Majd a művek születési helyének, a Százados úti műteremnek rekonstrukciója fogadja a látogatókat. A szobrász ötven éven keresztül dolgozott e műterem falai között, itt formázott plasztikái kronologikus sorrendben láthatók. Áthaladva a műtermen, illetve az időrendbe sorolt alkotások között, az életmű darabjait az alábbi tematikai csoportokba rendezve állítjuk ki: a tánc, a portrék és a köztéri alkotásaihoz készült vázlatok. Az utóbbiak közül külön hangsúlyt kapnak a Debrecenhez kapcsolódó művei, így a Déri tér allegorikus szobrai. A kiállítást – az alkotások mellett – gazdag archív film- és hangfelvétellel, illetve archív fotókkal gazdagítjuk.

ÁLMODÓ MAGYAROK – TÖRTÉNETEK DEBRECEN IRODALMÁBÓL

A Déri Múzeum új, állandó irodalmi kiállítása nem egyenes vonalú és teljes ívű irodalomtörténetet kínál a látogatóknak, hanem máig ható csomópontok, kiemelt személyek és intézmények sorsán, működésén át mutatja be a debreceni közösség gondolkodásmódját és a város szellemiségét; személyes és egyetemes érvényű történeteket mesél el.
A kiállítás egységei

Csokonai szobája
. Csokonai Vitéz Mihály, korai halála miatt csak részben megvalósított tervei szerint, hagyományos lakótérből a költészet otthonává alakította volna át szobáját. Az itt látható szoba többszörösen is virtuális tér, amelyben vetített és festett képek, lebegő és valóságos bútorok segítségével úgy valósulnak meg Csokonai elképzelései, hogy közben mégis a fantázia világában maradnak.

A Csokonai Kör ereklyetára. E terem látványa időutazásra hív: berendezése olyan, amilyen a 20. század elején egy múzeumi tér volt. A szoba a Csokonai Kör kultuszápoló tevékenységét és gyűjtőmunkáját mutatja be, számos kultúrtörténeti dokumentum és relikvia bemutatásával.

Oláh Gábor szobája.
A teljesen elsötétített, szerzetesi írókamrát idéző tér egy szövegekbe zárt életbe enged bepillantást. A szobába lépve szövegek ölelik körül a látogatót, amelyek összevissza kavarognak, hol olyan csendesen potyognak, mint az esőcseppek, hol pedig olyan puhán hullnak, mint a hó, de folyamatos áramlásukat nem zavarják meg a mindennapi élet eseményei. Az installáció mindenki számára különleges élményt ígér.

Könyvek terme.
A terem falán körben könyv-makettek találhatók, amelyekbe belelapozva a látogató interaktív és játékos módon ismerheti meg azokat szépírókat, akik a 19. és a 20. században Debrecenhez kötődtek. A terem közepén egy számítógépes alkalmazás segítségével Debrecen irodalmi topográfiájával ismerkedhet meg az érdeklődő.

Látványok terme. E kiállítási egység látványosságként mutatja be a múzeum irodalmi gyűjteményének kincseit: kéziratokat, könyveket és irodalmi relikviákat.
A vetítőteremben Debrecen irodalmáról szóló filmeket lehet megtekinteni, a pihenőben pedig számítógépes irodalmi játékokkal tehető próbára a tudás.


 
Nyitva tartás:
Hétfő: zárva
Kedd-Vasárnap: 10:00-18:00


Belépőjegyek:
Felnőtt belépőjegy (állandó kiállítás): 500 Ft
Diák és nyugdíjas belépőjegy (állandó kiállítás): 250 Ft
Családi (2 felnőtt + 2 gyerek): 1000 Ft
Időszaki belépőjegy: 250 Ft
Csoportos (20 fő felett): 250,- Ft/fő
 
4026 Debrecen, Péterfia u. 28.
Tel.: +36 52/413-572
E-mail: deri@derimuz.hu
Web: www.derimuzeum.hu
  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Őszi Romantikus Pillanatok az Erdőspuszta Club Hotelben****

Őszi Romantikus Pillanatok az Erdőspuszta Club Hotelben****

Akadálymentesített szállodánk 87 kétágyas, légkondicionált, igényesen berendezett szobával és 4 apartmannal áll a...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »