Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

V4 TOURISM
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Református Kollégium

Az „ország iskolája”, a rend és a szigor intézménye immár több mint 450 éve. A falai között fejlődött a cívis kultúra, dőlt el több ízben az ország sorsa és nevelkedett a magyar irodalmi élet több nagysága. Ezek emlékét őrzi az Oratórium, a Nagykönyvtár valamint a Iskolatörténeti és Egyházművészeti kiállítások.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe


A Kollégiumot 1538-ban alapították. A Nagytemplom felőli főépület 1803 és 1816 között épült klasszicista stílusban Péchy Mihály tervei alapján, miután az 1802-es tűzvészben a helyén álló épület leégett. Az épület falán Nagy Sándor József reliefjei láthatók, melyek a két nagy hitújítót, Zwinglit és Kálvint, valamint a Kollégium leghíresebb diákjait ábrázolják: Kölcsey Ferencet, Arany Jánost és Csokonai Vitéz Mihályt. A főhomlokzat jobb oldalán Medgyessy Ferenc alkotásai emlékeztetnek az I. világháborúban hősi halált halt kollégiumi tanárokra és diákokra, valamint barátjának Móricz Zsigmondnak állít emléket. Mellette Fazekas Mihály domborművét helyezték el. 2000-ben az ezeréves évfordulóra az épület homlokzatán az ősi kollégiumot ábrázoló dombormű került elhelyezésre.

A Református Kollégium a mai Debreceni Egyetem elődje. Ezek a karok a mai Debreceni Egyetemen is megtalálhatóak, igaz, azóta az Egyetem kínálata a mai kor igényeinek megfelelően bővült.

Az épületben több állandó kiállítás tekinthető meg. Az iskolatörténeti kiállítás a kollégiumi életet mutatja be, az egyházművészeti kiállítás pedig a tiszántúli református egyház kegytárgyait tárja a látogató elé. A Kollégium Nagykönyvtára, több mint 600.000-es állományával, a magyarországi református egyház legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Az 1848-49-es szabadságharc történetében a Kollégiumnak is jelentős szerep jutott. 1849. január 9-től május 21-ig az Oratóriumban tartotta üléseit a képviselőház. Itt szövegezték meg a Függetlenségi Nyilatkozatot a képviselők. A Kálvinista Róma címú kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy miért éppen Debrecen válhatott a magyar reformátusság egyik legfontosabb támaszává. Nagy költőnk Csokonai Vitéz Mihály volt a Kollégium egyik legismertebb diákja, akinek az intézményből történt viharos távozása máig foglalkoztatja a közvéleményt. Meghatározó személyiségének állít emléket a Csokonai szoba.

A Református Kollégium épületében töltötte diákéveit Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Arany János, és Medgyessy Ferenc.

Móricz Zsigmond (1879. július 2. - 1942. szeptember 5.) egy megszeppent, vidéki diák szemével (Nyilas Misi) nézve a következőket írta a kollégiumról:

"A kollégium nagy, komor, négyszögű épület. Voltaképpen csak az első része komor, a Nagytemplom felőli ősi épület, a hátulsó három szakasz, amely úgy van építve, hogy az egész egy négyszögű udvart zár be, inkább sivár. De a kisdiáknak elöl-hátul, mindenfelől rendkívül imponál s még bent a coetusban is állandóan valami templomi félelmet érez, amint behallatszik, hogy kopognak a kemény kis cipősarkak a sivatag folyosókon, s hogy zúg be a százezernyi veréb csiripelése az udvaron álló ménkő magas jegenyeakácok lombja közül."
(Légy jó mindhalálig)


Nyitva tartás
Hétfő-Péntek: 10:00-16:00
Szombat: 10:00-13:00
Vasárnap: zárva

Belépőjegyek:
Felnőtt belépő: 900 Ft
Tanuló, nyugdíjas belépő: 500 Ft
Családi belépő (max. 2 felnőtt és 4 gyermek részére): 2000 Ft
Közös belépőjegy a Nagytemplommal:
Felnőtt: 1300 Ft
Tanuló, nyugdíjas: 800 Ft

4024 Debrecen, Kálvin tér 16.
Tel: +36 52/516-923
E-mail: muzeum@silver.drk.hu
Web: www.reformatuskollegium.ttre.hu

 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Forradalmi napok Erdőspusztán

Forradalmi napok Erdőspusztán

Az Erdőspuszta Club Hotel**** az ország második legnagyobb és leglátogatottabb városától, Debrecentől alig néhány...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »