Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

V4 TOURISM
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Szent Anna Székesegyház

Volt idő, mikor Debrecen katolikus híveinek száma -kis túlzással- egy családra szűkült, mára mégis püspöki megyeszékhely, melynek történelmét a székesegyházban látható kiállítás mutatja be. 2011-től a Torinoi lepel hiteles másolata is megtekinthető itt.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe


A Szent Anna Katolikus Székesegyházat, mint tornyok nélküli piarista templomot 1721 és 1746 között építették az olasz Carlone tervei szerint Csáky Imre püspök adományából, a környék Árpád-kori templomainak tégláit is felhasználva. Az 1811-es tűzvész megrongálta a templomot, ekkor tornyait és mai főhomlokzatát 1830 és 1834 között Povolny Ferenc tervei alapján alakították ki. A kapuk melletti fülkékben balról Szent István király, jobbról fia, Szent Imre herceg szobra áll. A főbejárat fölött a piarista rend címere, alatta kis fülkében Mária látható kezében a kis Jézussal, ez alatt az alapító gróf Csáky Imre reliefje és ez alatt egy latin nyelvű felirat olvasható, melynek jelentése: köszönetet mondanak az alapítónak a templom megépítésében nyújtott segítségéért.

Ha belépünk a templomba, szemünkbe tűnik a Ráhl Károly által készített főoltárkép, mely a templom védőszentjét, a Máriát tanító Szent Annát mutatja be. A főoltár előtt 4 hársfából készült szobrot tekinthetünk meg, melyek Szent Ambrust, Szent Gergelyt, Nagy Szent Leó pápát és Szent Ágostont ábrázolják. A legrégibb oltárkép Calasanzi Szent Józsefet, a piarista rend alapítóját ábrázolja.
  A mellékoltárok faragványai és barokk szobrai a 18. századból származnak. A mennyezeten és az ablakok alatti falfelületen az Árpád-ház szentjeit ábrázoló freskó- és stukkódíszek láthatók. Az altemplomban a kegyesrend (a piaristák) tagjainak kriptái találhatók, köztük a templomépítő Csáky Imre nagyváradi püspöké.
1991-ben II. János Pál pápa Debrecenben járt, és ekkor a templomot székesegyházi rangra emelte. A Debrecen-nyíregyházi Egyházmegye 1993-ban alakult meg Debrecen székhellyel, püspökét a székesegyházban iktatták be. Azóta a templom a püspöki székesegyház szerepét is betölti.


Őseink Hite Kiállítás:

A debreceni Szent Anna Székesegyházban található „Őseink hite” kiállítást szívesen ajánljuk turistáknak, vallási néprajz iránt érdeklődőknek és mindazoknak, akik a múlt kincseit értékelik. Tárlatunk 2010.VI. 25-én nyílt meg.
Helye az emeleti folyosó, lépcsőház és két oratórium.

Katolikus nemzedékeink hitélete

Szeretnénk, ha olyan válogatást tudnánk bemutatni, amely hű képet ad a katolikus nemzedékek hitéletéről. A kiállítás úgy lesz tanulságos, ha érzékeltetni tudja az egyházi élet templomi és családi kereteit egyaránt. Olyan évszázados tárgyak is láthatóvá válnak, amelyek eddig raktárak vagy páncélszekrények mélyén lapultak. Sok műtárgyat már restauráltak, és most kezdődik egy értékes ólomüvegablak helyreállítása, amely a kiállítás egyik fő látványossága lesz.

Hitelesített ereklyék


A plébánia múltjából bemutatott tárgyak közül kiemelkedik az 1752- ben Lőcsén készült Szilassy Úrmutató. 2013-ban restauráltattuk. Különleges a Szentháromság fa szobor 1770-ből. Szentkereszt ereklye és egyéb hitelesített ereklyék.
A tárlaton régi kelyhek és cibóriumok, fémből és fából készült feszületek is láthatóak. Értékes a Salamon ítéletét bemutató kép. Egy felvidékről származó szárnyas oltár rész is csodálni való. Textíliákon lévő szimbólumok is vonzóak. Ólomkeretes üvegablakunk itt van kiállítva. Készült 1913- ban Csehországban és Szent István ország felajánlását mutatja. 1991. VIII. 18-án itt járt Debrecenben II. János Pál pápa. Értékes fotók és érmék mutatják be az eseményt.

A kiállítósról bővebben itt olvashat!

Nyitva tartás

Hétfő-Vasárnap: 6:30-19:00


4024 Debrecen, Szent Anna u. 15.
Tel.: +36 52/536-652
E-mail: szentannapl@gmail.com
Web: www.szentannaplebania.dnyem.hu
GPS: É 47° 31' 37.1" - K 21° 37' 45.7" 


 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Forradalmi napok Erdőspusztán

Forradalmi napok Erdőspusztán

Az Erdőspuszta Club Hotel**** az ország második legnagyobb és leglátogatottabb városától, Debrecentől alig néhány...

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »