Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

Utazástervező
Üres Részletek
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Debreceni Egyetem főépülete

Város a városban, mely immár 100 éves múltra tekint vissza. Az impozáns épület hangulatát a közel 60 000 hallgató morajlása teszi különlegessé, melynek bárki részese lehet akár, mint látogató, akár a magyar nyelvet tanulva a Nyári Egyetem hallgatójaként.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe


A Debreceni Egyetem történelmi gyökerei visszanyúlnak a Debreceni Református Kollégium 1538-as alapításáig, amelynek később kialakult három akadémiai tagozatára alapozva jött létre a Debreceni Magyar Királyi Tudományegyetem, az 1912. évi XXXVI. Törvénycikk alapján.

Az épület 2000-ig a Kossuth Lajos Tudományegyetem főépületeként működött. Ma a Debreceni Egyetem főépülete. A Debreceni Egyetem a Debrecenben és a megyében működő egyetemek, főiskolák 2000. január 1-jei integrációjával jött létre. Jelenleg mintegy 19 ezer nappali, összesen pedig közel 30 ezer hallgatója van, s több mint 1400 oktatóval, 15 karral és 21 doktori iskolával rendelkezik. A karok között bölcsészet-, természet-, orvos-, gyógyszerész-, jog-, közgazdaság-, és agrártudományi, műszaki, informatikai, valamint zeneművészeti kar is megtalálható. Ezzel a négy és fél évszázados, megszakítás nélküli múlttal ma a Debreceni Egyetem az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye.

A Debreceni Egyetem központi épülete 1927 és 1932 között épült, eklektikus (neobarokk) stílusban, Korb Flóris tervei alapján. Az épület ötszintes, alapterülete 6200 négyzetméter. Üvegtetős díszudvarát árkádos folyosórendszer futja körül. A függőfolyosókon helyet találnak maguknak a szerelmes diákok csakúgy, mint a vizsgára készülő szorgalmas hallgatók, és számtalan tudományos műhely, tanszék működik itt. A három emelet magas, fedett díszudvar megannyi gólyabál, diplomaosztó és időszaki kiállítás helyszíne. A díszudvar falára a jogelőd Református Kollégium, majd az egyetem leghíresebb professzorainak és diákjainak nevét vésték. Itt, van még két üres hely, máig talány, hogy kiknek a nevét vésik majd fel oda! Az Aula egyetlen dísze Kossuth Lajos mellszobra, Pándi Kiss János alkotása.

Hétfő- Szombat: 6.30-21.00
Vasárnap: 7.30-18.00
 
Debrecen, Egyetem tér 1.
Tel.: +36 52/512-900 /22450 mellék
Web: www.unideb.hu
 

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

„Abszolút Debrecen” a Hotel Lycium****-ban

„Abszolút Debrecen” a Hotel Lycium****-ban

Hotel Lycium****, központban a nyugalom

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »