Logo

Akadálymentes
oldal

Hagyományos verzió

Keresés az oldalon

Utazástervező
Üres Részletek
Még több program »

Szálláshely

Gasztronómia

Események

Képgaléria

Kossuth tér és a Református Nagytemplom

Az a tér és az a templom, amely minden időben az események középpontja és a történelem színpada volt. A magyar reformáció központi temploma melynek nagyságát méretén túl az is jelzi, hogy hatalmas ikertornyainak 56 mázsás Rákóczi harangja szép időben egészen Hortobágyig hallatszik el.

  Vissza Vissza   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe


Kossuth tér
Debrecen főterét mai formájában 2001. július 7-én adták át a város lakosai számára. A tér igazi közösségi térré vált az elmúlt években. A teret is magában foglaló belvárosi sétálóövezet számtalan rendezvénynek ad helyet: így például nyáron itt kerül megrendezésre a Pulykanapok, a Cívis Korzó, a Virágkarnevál, a Bartók Béla Kórusverseny, karácsonykor itt állítják fel a Város Karácsonyfáját, és igazán örömteli pillanat, amikor a város lakosai itt köszöntik koncertekkel, utcabállal az Új Évet.

Református Nagytemplom
Ezen a helyen már az Árpád háziak idején is templom állt. A Debreceni Dósa család egyik tagja alapította templom építésének idejéről nincs pontos adatunk. 1290-1300 táján újjáépítették ezt az egykori templomot, mivel a tatár dúlás idején leégett. A középkori Szent András templom a Tiszántúl legnagyobb egyházi épülete volt.
XXII. János pápa az „insignis”, azaz kiváló jelzőt említette a templom kapcsán. A templom 1564-ben leégett. Egyetlen emlék maradt, egy hatalmas faragott zárókő, rajta a szimbolikus zászlós bárány, az Agnus Dei, mely a város címerévé lett.

1626-ban Bethlen Gábor támogatásával megkezdték a régi templom újjáépítését. Az épületet világos zsindellyel fedték, erre utal akkori neve, a fehér torony. A templom tetejére I. Rákóczi György fejedelem adománya, a nagyméretű aranyos gomb került. A fejedelem költségén egy óramű is készült, melyet a toronyba helyeztek el. Egy hold, mely a torony órájának 24 órás körforgása alatt maga is megfordul a tengelye körül.

A templom délkeleti sarkában 1642-ben vakolatlan vörös téglából megépült a „Verestorony”, amelyben I. Rákóczi György által adományozott 56 mázsás harangot helyezték el. Az 1802-es tűzvészben a harangtorony meggyulladt, a harang lezuhant, szakszerűtlen módon leöntötték vízzel, s megrepedt. Az újraöntött harang ma a templom baloldali tornyában található.

A tűzvészt követően Péchy Mihály és Tháler József tervei alapján klasszicista stílusban 1805-és 1823 között épült a mai templom. A közel 200 éves templomi orgonát Jákob Deutschmann készítette. Kossuth karosszéke, mely Derecskei József és felesége adománya, a templom félve őrzött ereklyéje. A II. Világháború idején gyújtóbomba találat érte a templomot. Közel 10 évig tartott a helyreállítása.

A templomot történelme tette igazán híressé. 1849. április 14-én Kossuth itt olvasta fel a Függetlenségi Nyilatkozatot, és itt iktatták be őt kormányzóvá is. Ezt idézi Oláh Gábor:

„Nem gyóntatóhely, inkább büszke vár,
Itt zengett vétót bősz Ausztriának
Kossuth angyal szava, s megállt a nap.”

1949-ben az országgyűlés ünnepélyes centenáris emlékülést tartott a templomban. Nevezetes dátum 1991 is, amikor is II. János Pál ökomenikus istentiszteleten vett itt részt.

Ma a templomban minden hétköznap reggel áhítat, vasárnap és ünnepnapokon istentiszteletek vannak. Emellett otthont ad számos nemzetközi egyházi rendezvénynek, s az egyházkerület ünnepélyes alkalmainak. Orgonakoncerteket, hangversenyeket tartanak benne, s a 120 személyes imaterme feletti Nagytemplomi Galériában kiállításokat rendeznek.
A templom és a torony látogatható.


A Református Nagytemplom 2014. november 3-tól 2015. március 1-ig  hétfőtől péntekig 10:00-13:00 óráig ingyenesen látogatható!Nyitva tartás:

Március 31-ig:
Hétfőtől-Péntekig: 10.00-13.00

Vasárnap a 10 órás istentiszteletet után 16 óráig.

Istentiszteleti alkalmak és hivatalos rendezvények alatt a látogatás szünetel!

Belépőjegyek:
'A' túra:
Felnőtt: 400Ft/fő
Gyermek/Diák (18 év alatt)/Nyugdíjas: 300Ft/fő

'B' túra:
Felnőtt: 500Ft/fő
Gyermek/Diák (18 év alatt)/Nyugdíjas: 400Ft/fő


4026 Debrecen, Piac u. 4-6.
Tel./fax.: +36 52/412-694
E-mail: nagytemplom@reformatus.hu
Web: www.nagytemplom.hu

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe

Megosztás

Oszd meg ennek az oldalnak a linkjét a népszerű közösségi portálokon!

Szálláshelyek csomagajánlatai

Hosszú hétvége a Centrum Hotelben***

Hosszú hétvége a Centrum Hotelben***

Töltsön egy felejthetetlen hosszú hétvégét a Centrum Hotel***-ben!

Bővebben »
KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

KIKAPCSOLÓDÁS A HOTEL DIVINUS*****-BAN 3=4 CSOMAG 2014.

Töltődjön fel Kelet -Magyarország első ötcsillagos konferencia és wellness szállodájában, a debreceni Nagyerdőnek a...

Bővebben »